کد خبر : 42610
تاریخ انتشار : یکشنبه 29 دی 1398 - 16:38

چرا کمیسیون تلفیق مجلس مالیات نجومی بگیران را کاهش داد+فیلم

چرا کمیسیون تلفیق مجلس مالیات نجومی بگیران را کاهش داد+فیلم

آوای جنوب بیش از نیمی از اعضای کمیسیون تلفیق مجلس، عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها، پزشک یا قاضی هستند و همین گروه‌ها، مهمترین مخالفان تصویب مدل پنج پله ای مالیات بر درآمد کارمندان بودند زیرا مشمول بالاترین پله مالیاتی یعنی ۳۵ درصد می شوند. چرا کمیسیون تلفیق مجلس مالیات نجومی بگیران را کاهش داد+ویدئو به گزارش

آوای جنوب

بیش از نیمی از اعضای کمیسیون تلفیق مجلس، عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها، پزشک یا قاضی هستند و همین گروه‌ها، مهمترین مخالفان تصویب مدل پنج پله ای مالیات بر درآمد کارمندان بودند زیرا مشمول بالاترین پله مالیاتی یعنی ۳۵ درصد می شوند.

چرا کمیسیون تلفیق مجلس مالیات نجومی بگیران را کاهش داد+ویدئو
به گزارش آوای جنوب، اخیرا کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در اقدامی عجیب، ضمن رد پیشنهاد دولت برای پنج پله ای شدن مالیات بر درآمد کارمندان (از ۱۰ تا ۳۵ درصد) در بند «الف» تبصره ۶ لایحه بودجه ۹۹، مصوب کرد مالیات بر درآمد کارمندان به صورت دو پله ای (از ۱۰ تا ۲۰ درصد) اخذ شود. کارشناسان اعتقاد دارند این مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس که به معنای کاهش چشمگیر مالیات افرادی است که حقوق های نجومی می گیرند، هم برخلاف عدالت است و هم موجب کاهش ۵ هزار میلیارد تومانی درآمد دولت از این محل می شود.

براساس این گزارش، در بسیاری از کشورهای جهان مانند آمریکا، انگلستان، فرانسه، سوئد، نروژ، دانمارک و کره جنوبی، مدل دریافت مالیات از درآمد بیشتر از ۲ پله دارد و نجومی بگیران مشمول مالیات حداقل ۴۰ درصدی می شوند.

اظهارات اعضای مختلف کمیسیون تلفیق مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس نشان می دهد اعضای هیئت علمی دانشگاه ها، قضات و بخصوص پزشکان مهمترین مخالفان تصویب مدل پنج پله ای مالیات بر درآمد کارمندان بودند زیرا مشمول بالاترین پله مالیاتی یعنی ۳۵ درصد می شوند. به عنوان مثال، محمدرضا رضایی کوچی عضو کمیسیون تلفیق مجلس درباره این موضوع به خبرنگار فارس گفت: «لابی­‌هایی از بیرون مجلس و پزشکان داخل مجلس باعث شدند تا برخلاف نظر دولت، مدل پنج پله‌ای مالیات بر درآمد در کمیسیون تلفیق مجلس تصویب نشود». همچنین رضا شیران خراسانی یکی دیگر از اعضای کمیسیون تلفیق مجلس با اشاره به اعتراض اعضای هیئت علمی دانشگاه­ها، قضات، برخی کارمندان عالی‌­رتبه شرکت ملی نفت، پزشکان به شیوه پنج پله ای مالیات بر درآمد کارمندان به خبرنگار فارس گفت: «همان طبقه تصمیم‌­گیر که بیشترین حقوق را هم دریافت می‌­کنند، در روند تصمیم گیری درباره این موضوع، اثرگذار هستند. اگرچه ما تلاش می­‌کنیم این اتفاق رخ ندهد اما برای مثال جمعی از نمایندگان مجلس خودشان عضو هیئت علمی هستند و یا مدیران دستگاه­های اجرایی که با نمایندگان ارتباطات جدی دارند، در روال کار اثرگذار هستند».

گفتنی است در جریان بررسی بند «الف» تبصره ۶ لایحه بودجه ۹۹ در کمیسیون تلفیق مجلس، پیشنهاد معافیت مالیاتی درآمد پزشکان و قضات هم مطرح شد ولی به تصویب نرسید.

به گزارش فارس، بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که ۲۰ نفر از اعضای کمیسیون تلفیق مجلس، عضو هیئت علمی دانشگاه ها هستند. همچنین ۴ نفر از افراد مذکور (اعضای هیئت علمی)، پزشک هم هستند. از طرف دیگر، ۴ نفر از اعضای کمیسیون تلفیق مجلس، قاضی هستند.

همچنین بررسی های صورت گرفته توسط خبرنگار فارس نشان می دهد که حدود ۳۵ نفر از نمایندگان مجلس (بخصوص اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس)، پزشک هستند. علاوه بر افراد مذکور که عموما عضو هیئت علمی دانشگاه ها هستند، برخی دیگر از نمایندگان مجلس هم استاد دانشگاه هستند و در نتیجه، مجموعا بیش از ۷۰ نفر از نمایندگان مجلس، عضو هیئت علمی دانشگاه ها هستند.

علاوه بر این، حدود ۴۰ نفر از نمایندگان مجلس فارغ التحصیل حقوق هستند و حداقل ۷ نفر از این نمایندگان، قاضی هستند.

حال باید دید کمیسیون تلفیق مجلس حاضر به اشتباه خود در زمینه محاسبه مالیات بر درآمد کارمندان و تصویب پیشنهاد دولت در این زمینه خواهد شد یا تعیین سرنوشت این موضوع به صحن علنی مجلس کشیده می شود؟

ویدئویی درباره این موضوع در ادامه آمده است:

خاطرنشان می گردد در جریان رای گیری برای تصویب بند «الف» تبصره ۶ لایحه بودجه ۹۹ در کمیسیون تلفیق مجلس، غلامرضا تاجگردون رئیس این کمیسیون، برخلاف قانون آیین نامه داخلی مجلس عمل کرد که مورد انتقاد برخی از اعضای کمیسیون تلفیق مجلس قرار گرفت. هفته گذشته، تاجگردون در برنامه گفتگوی ویژه خبری حاضر به ارائه دادن توضیحات درباره این موضوع نشد و صرفا گفت: «این موضوع تفصیلی است و در مورد آن اختلاف نظر است که دو سوم یا نصف به اضافه­ یک. من در مورد این موضوع فعلاً حرفی ندارم».

چند روز گذشته نیز خبرگزاری ها نوشته بودند در کمیسیون تلفیق مجلس چه اتفاقی رخ داد؟

در کنار نجومی بگیران، بزرگترین منتقدان مدل پنج پله ای مالیات بر درآمد، پزشکان بودند که در بند «الف» تبصره ۶ قانون بودجه ۹۸، کارانه آنها مشمول این موضوع شده بود. در همین راستا، کمیسیون بهداشت و درمان مجلس که عموما پزشک هستند در پاییز امسال تلاش کردند از طریق شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا، کارانه پزشکان را مجددا از پرداخت مالیات پلکانی معاف کنند (صرفا ۱۰ درصد مالیات بپردازند). اما این تلاش ها که کلیپی از آن هم رسانه ای شد، ناکام ماند و ادامه ماجرا به بررسی بند «الف» تبصره ۶ لایحه بودجه ۹۹ موکول شد.

همانطور که علی ادیانی عضو کمیسیون تلفیق مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس اعلام کرده است، در جریان بررسی بند مذکور در کمیسیون تلفیق مجلس، سه عضو منتخب کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در کمیسیون تلفیق (بهروز بنیادی، محمد نعیم امینی فرد و محسن علیجانی) با همکاری برخی دیگر از اعضای کمیسیون تلفیق که آنها هم پزشک هستند، تلاش کردند پیشنهاد معافیت کارانه کل یا بخشی از پزشکان از مالیات پلکانی به تصویب برسد، اما این تلاش ها ناکام ماند و این پیشنهادها به تصویب کمیسیون تلفیق مجلس نرسید. در این شرایط که انتظار می رفت پیشنهاد دولت در این زمینه به راحتی به تصویب برسد، اشتباه عجیب غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسیون تلفیق منجر به پیچیده شدن اوضاع و نهایتا بازگشت به عقب یعنی بازگشت به مدل دو پله ای مالیات بر درآمد کارمندان (مطابق با ماده ۸۵ قانون مالیات های مستقیم) شد.

*اشتباه عجیب تاجگردون در جریان رای گیری درباره مالیات بر درآمد کارمندان

همانطور که عباس گودرزی یکی از اعضای کمیسیون تلفیق مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس توضیح داده است، تاجگردون با استناد به ماده ۲ طرح اصلاح موادی از قانون آیین نامه داخلی مجلس، اعلام کرد تصویب بند «الف» تبصره ۶ لایحه بودجه ۹۹ چون برخلاف یکی از قوانین دائمی (ماده ۸۵ قانون مالیات‌های مستقیم) است، برای تصویب نیازمند رای دوسوم نمایندگان کمیسیون تلفیق می باشد و با توجه به این موضوع که این بند نتوانست رای دوسوم نمایندگان این کمیسیون را کسب کند، این پیشنهاد دولت در جلسه سه شنبه شب (۱۰ دی) کمیسیون تلفیق مجلس به تصویب نرسید و نهایتا همانطور که هادی قوامی سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس در نشست خبری اعلام کرد، اعضای این کمیسیون در جلسه چهارشنبه صبح کمیسیون تلفیق به دریافت مالیات بر درآمد کارکنان مطابق ماده ۸۵ قانون مالیات های مستقیم رای دادند. به عبارت دیگر، مقرر شد نرخ مالیات بر درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی مازاد بر میزان معافیت مالیات بردرآمد سالانه (۳ میلیون تومان) و تا هفت برابر آن مشمول مالیات سالانه ۱۰ درصد و نسبت به مازاد آن ۲۰ درصد است. این مصوبه به معنای کاهش چشمگیر مالیات حقوق‌های نجومی بود زیرا صرفا کسانی بیشتر از ۱۰ درصد مالیات بر درآمد می دهند که بیشتر از ۲۱ میلیون تومان در ماه حقوق بگیرند.

اما نکته مهم این بود که طرح اصلاح موادی از قانون آیین نامه داخلی مجلس که از شهریورماه امسال تاکنون چندین بار بین مجلس و شورای نگهبان رفت و برگشت داشته است و آخرین بار در تاریخ ۴ دی ماه به شورای نگهبان ارسال شده است، هنوز به تایید نهایی این شورا نرسیده و توسط رئیس جمهور یا رئیس مجلس ابلاغ نشده و در نتیجه، «قانون» محسوب نمی شود. به همین دلیل، رای گیری صورت گرفته درباره بند «الف» تبصره ۶ لایحه بودجه ۹۹ برخلاف قانون بوده و باید تکرار شود. این موضوعی است که توسط برخی اعضای کمیسیون تلفیق مجلس مانند عباس گودرزی و علی ادیانی، رسانه‌ای شده است.

*تبعات بازگشت به عقب درباره محاسبه مالیات بر درآمد کارمندان

مهمترین تبعات بازگشت به عقب درباره محاسبه مالیات بر درآمد کارمندان عبارتست از:

الف- بدتر شدن بازتوزیع درآمد و غیرعادلانه تر بودن: مدل مصوب کمیسیون تلفیق مجلس (ماده ۸۵ قانون مالیات‌های مستقیم) در مقایسه با مدل پیشنهادی دولت، تبعات بازتوزیعی بدتری دارد و غیرعادلانه تر است. به بیان دیگر، طبق این الگو کسانی که حقوق بالاتری دارند، مالیات کمتری خواهند پرداخت و عملا منفعت اصلی این مدل، به افرادی می‌رسد که حقوق‌های نجومی می گیرند. همانطور که اشاره شد،‌با توجه به اینکه در مدل مصوب کمیسیون تلفیق مجلس، پله دوم از ۷ برابر سقف معافیت مالیاتی یعنی از حقوق ماهیانه بالای ۲۱ میلیون تومان آغاز می شود، این مدل به نفع کسانی است که حقوق های نجومی می گیرند. به عنوان مثال، فرض کنید فردی ۱۰ میلیون تومان در ماه حقوق می گیرد. با توجه به اینکه سقف معافیت مالیاتی ۳ میلیون تومان است، این فرد با مدل پیشنهادی دولت (مدل پنج پله ای)، در پله سوم قرار می گیرد و باید ۱۰ درصد ۱.۵ میلیون تومان (۱۵۰ هزار تومان)، ۱۵ درصد ۳ میلیون تومان (۴۵۰ هزار تومان) و ۲۰ درصد ۲.۵ میلیون تومان (۵۰۰ هزار تومان) مالیات دهد. به عبارت دیگر، مجموع مالیات بر درآمد این فرد، ۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است. همین فرد با مدل مصوب کمیسیون تلفیق مجلس (مدل دو پله ای)، در پله اول قرار می گیرد و صرفا باید ۱۰ درصد ۷ میلیون تومان یعنی ۷۰۰ هزار تومان مالیات بر درآمد بپردازد.

ب- کاهش درآمدهای دولت: همانطور که توضیح داده شد، در مدل مصوب کمیسیون تلفیق مجلس، طبقات بالای درآمدی مشمول نرخ‌های مالیاتی کمتری می‌شوند. در نتیجه، پیش بینی می شود، درآمدهای دولت از محل این مالیات حدود ۵ هزار میلیارد تومان کاهش خواهد یافت.

*مالیات بر درآمد کارمندان در کشورهای مختلف جهان

به گزارش فارس، در بسیاری از کشورهای جهان مانند آمریکا، انگلستان، فرانسه، سوئد، نروژ، دانمارک و کره جنوبی، مدل دریافت مالیات از درآمد مشابه مدل پیشنهادی دولت یعنی چند پله ای (بالاتر از ۲ پله) است و نجومی بگیران یا همان پردرآمدترین افراد مشمول پرداخت مالیاتی حدود ۴۰ درصد و بالاتر از آن، می شوند.

حال باید دید آیا کمیسیون تلفیق مجلس بخصوص تاجگردون اشتباه خود را جبران خواهند کرد یا اینکه تعیین سرنوشت مصوبه عجیب این کمیسیون درباره کاهش چشمگیر مالیات حقوق های نجومی در صحن علنی مجلس مشخص خواهد شد؟

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.