آوای جنوب

وقتی فلافل فروشی‌های بدون مجوز با سکوت مسئولان قانون را در گچساران دور می‌زنند

باتوجه به اینکه جمع‌آوری دوره گردان اغذیه فروش با شهرداری بوده لذا طی جلسات متعدد خواستار جمع‌آوری آنها توسط سدمعبر شهرداری شدیم که متاسفانه هیچگونه اقدامی نکرده‌اند
۱۳۹۴۰۱۲۲۰۰۰۸۵۶_PhotoLاین روزها اغذیه‌ فروشی‌های سیار بدون مجوز در گچساران در سایه سکوت مسئولان قانون و عدالت را دور می‌زنند.
 
آوای جنوب / پریسا خمیسی
 عرضه غذاهای فست‌فودی که امروزه با ماشینی شدن زندگی‌ها بسیاری از مردم را به سمت‌سوی استفاده از این مواد غذایی که خود عامل بروز بسیاری از بیماری‌های جسمی و روحی است، سوق داده که به دلیل تاثیرات مخرب آن در سلامتی شهروندان، گاه موجب غفلت شهروندان و از نظرها دورمانده است.

شیوع بیماری‌های چاقی، انواع سرطان، فشارخون و …ناشی از استفاده موادغذایی فست فودی است، همان فست‌فودی‌هایی که با داشتن مجوز بهداشتی و عبور از همه فیلترها طبخ می‌شود، حال با این اوصاف در کنار این فست‌فودهای دارای مجوز، افرادی نیز در سطح شهر اقدام به عرضه موادغذایی فست‌فودی نظیر فلافل، سمبوسه،ساندویچ، ذرت مکزیکی و … در دکه‌ها، وانت‌ها، گاری و هر وسیله‌ای که قابل جابه‌جایی است، کرده‌اند که نه تنها هیچگونه نظارتی به لحاظ بهداشتی نداشته بلکه بدون مجوز و پروانه کسب در حال فعالیت هستند.

آنچه این روزها در گچساران همانند قارچ رویش می‌کند، وجود دوره‌گردهای اغذیه فروش و فست‎فودهای سیار که از طرفی منجر به اشغال پیاده‌روها و ترافیک در سواره‌روها، حجم فزاینده زباله در محیط و عدم توجه به نظافت محیط، برخی نقاط شهر را به محیط‌های نازیبا تبدیل کرده است.

 

 

این فروشنده‌های سیار با کمترین امکانات بهداشتی با ظرفی پر از روغن در تاریکی شب که نه تنها تشخیص محتوای آن بلکه ظاهر آن هم برای خریدار قابل تشخیص نبوده و همچنین ارائه مواد اولیه ساندویچی‌ها از جمله خیارشور، کاهو، گوجه و … به صورت سلف سرویس در هوای آزاد که بسیار غیربهداشتی بوده تنها توجیه بهداشتی خود را دستکش‌های می‌دانند که از آن برای فروش، دریافت پول و پاک کردن عرق خود استفاده می‌کنند.

با توجه به مشکلاتی که فست‌فودی های دارای مجوز نیز به لحاظ بهداشتی دارند، حال طبخ غذا در آشپزخانه‌هایی که در محیط‌های باز بوده، شاید از نگاه‌های نه چندان عمیق ماموران بهداشتی و مسئولان دور مانده است.

از منظر بهداشتی که به این مسئله بنگریم، اگر ارائه این غذاهای ناسالم در دسترس نباشد، مردم نیز از بسیاری از بیماری‌های قلبی و عروقی، فشارخون وسرطان‌‌ها  در امان خواهند ماند، ولی تصمیم‌گیری در خصوص مصرف این موادغذایی سریع، محل خرید و نحوه استفاده ازآن نیز به خود مردم برمی‌گردد، اما نکته مهمی که در این گزارش به عنوان می‌پردازیم سهل انگاری و غفلت مسئولان در افزایش تعداد این دوره‌گردها و فست‌فودی‎های سیار بدون مجوز بهداشتی و پروانه کسب و یا نداشتن همه مجوزهای لازم است.

البته طی همه گفت‌گوهایی که با مسئولان مرتبط انجام شده با توجه به سه گروه هدفی که در این گزارش در ارتباط با آن‌ها سخن گفته شده یعنی، دست‎فروش‎ها، مسئولان و مردم که مهم‌ترین گروه هدف هستند، به نوعی می‌توان گفت: انجام ندادن اقدامات لازم در این خصوص توسط مسئولان این شهرستان نه تنها سهل‌انگاری نیست بلکه به نوعی بی‌توجهی به سلامت جامعه و ادامه روند ماجرای کشت سبزی با آب‎های آلوده که مدت‌ها سوژه خبری رسانه قرار گرفته، است.

 

 

 لازم به ذکر است که یادآور شویم درجلسه شورای سلامت شهرستان که در تاریخ ۲ بهمن ۹۳ برگزار شد و مقرر شد که جلوی کشت سبزی با آب‌های آلوده ناشی از فاضلاب شهری که سال‌ها در این شهرستان در حال انجام بوده و همچنان مسئولان شهرستان به خاطر ۸ کشاورز که به گفته خودشان شغلی ندارند، نیز مصوبات شورا را عملی نکردند،  نیز در همان جلسه مرتضی سجادپور معاون فرماندار گچساران نیز به عنوان یکی از بندهای مصوبات جلسه، خواستار جمع‌آوری هرچه سریع‌تر دوره‌گردهای بدون مجوز که موجبات سدمعبر هم بوده، شد.

در این راستا عده‎ای نیز غفلت مسئولان بهداشتی و ماموران شهرداری را غنیمت شمرده و به بهانه اشتغال اقدام به ایجاد بساط فروش فست‌فودهایی کرده که علاوه‎ بر نداشتن مجوز و عرضه مواد غذایی که از لحاظ بهداشتی اعتباری نداشته، با آغاز فصل بهار و شروع گرمای هوا که مردم این شهرستان رابه سمت و سوی پارک‌ها می‌کشاند نیز به نوعی با استقبال شهروندان به کار خود ادامه می‎دهند.

نکته دیگری که در این گزارش لازم می‌دانیم به آن اشاره کنیم، اعتراض صنف پزندگان شهرستان و ادعای آن‌ها مبنی بر عدم توجه مسئولان شهری به احقاق حقوق آن‌ها به علت اجازه فعالیت فست‌فودهای سیار بدون پروانه کسب و در مقابل درد و دل دست‎فروشانی که تنها راه مقابله با بیکاریشان  و کسب درآمد آن هم در دنیای امروز را راه‌اندازی این دکه‌های سیار خواندند.

با توجه به اینکه  تامین سلامت جامعه مهم‌ترین اصل در هر اجتماعی بوده و در همه جوامع بشری دولت مسئول تامین، بسترسازی و ایجاد زیرساخت‌های لازم در این خصوص است، حال این خواب زمستانی مسئولان که تاکنون علاوه‎ بر عدم توجه به سلامت مردم، موجبات ایجاد درگیری‌هایی را در بین بعضی از فروشندگان فست‌فودی‌های دارای پروانه کسب و فست‌فودی‎های سیار را فراهم ساخته، جای بسی تعجب و تامل دارد.

هدف نگارنده این گزارش دعوت مسئولان به ساماندهی این دست‌فروشان، احترام به حقوق صنف پزندگان و مهم‌تر از توجه آن‌ها به سلامت شهروندان بوده، باشد که مسئولان شهرستان هر چه سریع‌تر نسبت به ساماندهی این موضوع، احترام به قانون، و جلوگیری از تخلفات و مهم‎تر از آن بررسی وضعیت بیکاری جوانان توانمند این شهرستان را مورد بررسی قرار دهند.

ستار اسدپور رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان در این خصوص اظهار کرد: تنها فست فودی سیار دارای مجوز بهداشتی که شرایط لازم را از لحاظ بهداشتی داشته، مینی‎بوس فلافل فروشی است که جنب پارک دوستی دوگنبدان قرار گرفته است و لزوم دیگر مجوزها از نظر اتحادیه‌های صنفی و … به این شبکه نبوده و مسئولان مرتبط باید تصمیم‌گیری کنند.

وی با اشاره به اینکه از نظر بخشنامه وزارت بهداشت، این خودروها می‌توانند با داشتن شرایط خاصی که مینی‎بوس فوق‎الذکر داراست می‌توانند اقدام به فروش اغذیه کنند، افزود: از نظر شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیگر فست فودی‌های و دستفروشان اغذیه فروش که شمار آن‌ها رو به فزونی است بدون مجوز بوده و شهرداری باید در راستای جمع‌آوری آن‎ها اقدام کند.

سیدناصر حسینی رئیس اتاق اصناف گچساران در این خصوص با بیان اینکه فروشندگان اغذیه‌فروشی‎های سیار در گچساران هیچکدام مجوز صنفی و پروانه کسب ندارند، اظهار کرد: باتوجه به اینکه جمع‌آوری دوره گردان اغذیه فروش با شهرداری بوده لذا طی جلسات متعدد خواستار جمع‌آوری آنها توسط سدمعبر شهرداری شدیم که متاسفانه هیچگونه اقدامی نکرده‌اند.

وی با اشاره به برگزاری جلسات متعدد در راستای ساماندهی دستفروشان با حضور مسئولان مرتبط، افزود: طی این جلسات مصوب شد که شهرداری چند نقطه در شهر را جهت ساماندهی دستفروشان آماده کرده تا بتوانند مطابق با قانون مبنی بر اینکه  دستفروشان بدون مجوز می‌توانند به صورت هفته‌ای یک بار به شکل جمع بازار یا شنبه بازار و.. فعالیت کنند.

 رئیس اتاق اصناف گچساران ایجادسد معبر و مسئله ترافیک در پیاده‎رو و سواره‎روها، عدم رعایت نظافت از سوی مشتریان این فست‎فودی‎های سیار و … را ازدیگر مشکلات وجود این دستفروشان دانست و گفت: اجازه فعالیت به این دوره‌گردها به نوعی اجحاف در حق فروشندگان دارای پروانه کسب بوده و در صورتی که شهرداری به وظایف خود همل نکند، مجبوریم به شورای تامین مراجعه کنیم.

حسینی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه متاسفانه در این شهرستان واسطه‌گرایی در امور نیز امری مشهود است، خاطرنشان کرد: این دست‎فروشان با هماهنگی اعضای شورای شهر اقدام به فعالیت می‌کنند.

فرماندار گچساران در خصوص جمع‌آوری دستفروشان اغذیه فروش در این شهرستان، اظهار کرد: با توجه به اینکه نه تنها در خصوص این مسئله بلکه مسائل متعددی در سطح شهرستان به مسئولان مرتبط تذکراتی دادیم و تنها در مدتی کوتاه پاسخ داده لذا در خصوص این مسئله در صورتی خواهان جمع‌آوری هستم که عدالت رعایت شود.

وی ادامه داد: مسئولان مرتبط در صورت جمع‌آوری باید عدالت را رعایت کرده و قانون را برای همه به یک شکل اجرا کنند.

محمود اسدپور عضو شورای شهر دوگنبدان در خصوص این موضوع در گچساران با بیان اینکه طی چندمدت اخیر هیچگونه جلسه‌ای در مورد این مسئله برگزار نشده است، اظهار کرد: طی آخرین جلسه بررسی وضعیت دستفروشان مقرر شد که آقای شهردار مکانی را جهت ساماندهی این افراد مشخص کند و پس از آن هم هیچ جلسه‌ای گرفته نشد.

وی با اشاره به مشخص شدن مکانی درمحل بازارکپری دوگنبدان و انجام مقدمات آن توسط شهردار، گفت: پیشنهاد شهردار بر این بود که این دستفروشان به شکلی ساماندهی شوند که به صورت هرچندماه یک بار محل فروش آن‌ها تغییر کند اما متاسفانه دستفروشان چون متوجه عدم مالکیت خود در مکان‌های مشخص شده، شدند استقبال نکرده و بکار خودشان ادامه دادند.

عضو شورای شهر دوگنبدان با بیان اینکه شورای شهر هیچگونه مخالفتی با فعالیت این دستفروشان ندارد، عنوان کرد: ما خواهان بیکاری و بریدن نان جوانان نیستیم و در صورت وجود مشکلات نیز جهت ساماندهی و مشخص کردن مکان برای آن‌ها اقدام می‌کنیم.

جمعی از صنف پزندگان شهرستان از نوع فست‎فودی‎ها طی نامه‌ای به دفتر خبرگزاری فارس در گچساران، به درگیری‌ها و اختلافات صورت گرفته در بین این فروشندگان دوره‌گرد و فست فودی‌های دارانه پروانه کسب ثابت در این شهر اشاره کرده و خواستار پیگیری این موضوع توسط این خبرگزاری شدند.

در بخشی از این نامه آمده است، که آیا قانون بهداشت تنها برای فروشندگان ثابت است؟ آیا دادن مالیات و … به مسئولان فقط برای کسانی است که پروانه کسب دارند؟ چرا مسئولان آن هم در دولت تدبیر و امید اینقدر بی‌عدالتی را پیشه خود ساخته‌اند، چرا ما باید مالیات، کرایه مغازه و … بدهیم و آنگاه دیگران به راحتی بدون هیچگونه مشکلی درآمد کسب کنند، ما هم حقوقی داریم که در صورت نادیده گرفتن و ادامه این روند مجبور خواهیم شد علاوه‎ بر شکایات قانونی به مسئولان بالاتر با بستن مغازه‌هایمان اعتصاب کرده و یا اینکه ما هم اقدام به دستفروشی خواهیم کرد.

——————————

گزارش از پریسا خمیسی

 

با دیگران به اشتراک بگذارید
  1. هیچکس گفت:

    سلام آیا آقای حسینی که رییس اتاق اصناف گچساران است دغدغه جمع آوری دست فروشان در سطح شهر را هم دارد آیا دغدغه برگزاری نمایشگاههای پی در پی در یک شهرستان کوچک را هم دارد آیا دغدغه برخورد با مغازه هایی که وارد حیطه شغلی بقیه میشوند دارند یا شاید مسئله چیز دیگری است

  2. هیچکس گفت:

    تااا

else:
  • khamenei
  • hashemirafsanjani
  • president