تنش شدید آبی در کهگیلویه و بویراحمد

کهگیلویه و بویراحمد، استانی که روزگاری به سرزمین چشمههای جوشان و رودهای خروشان معروف بود، امروز با تنش آبی بیسابقه ای دست و پنجه نرم میکند. به گزارش آوای جنوب: مدیران محلی هشدار میدهند: ۱۸ شهر و ۲۵۰ روستا در معرض کمآبی شدید قرار دارند، در حالی که شبکههای فرسوده آبرسانی و برداشتهای غیرمجاز، ذخایر
کهگیلویه و بویراحمد، استانی که روزگاری به سرزمین چشمههای جوشان و رودهای خروشان معروف بود، امروز با تنش آبی بیسابقه ای دست و پنجه نرم میکند.
به گزارش آوای جنوب: مدیران محلی هشدار میدهند: ۱۸ شهر و ۲۵۰ روستا در معرض کمآبی شدید قرار دارند، در حالی که شبکههای فرسوده آبرسانی و برداشتهای غیرمجاز، ذخایر آبی این منطقه حاصلخیز را به خطر انداخته است.
سرزمین آبهای جاری تا استان تشنه حکایت تحول تلخ چهره کهگیلویه و بویراحمد در یک دهه اخیر است مسئولان هشدار میدهند ادامه این روند میتواند آینده کشاورزی و زندگی در دومین استان پرآب جنوب غرب را به خطر بیندازد.
کهگیلویه و بویراحمد که روزگاری به عنوان دومین استان پرآب جنوب کشور شناخته میشد، امروز با چالش جدی کمبود آب مواجه استبررسیها نشان میدهد این استان که دارای بیش از ۲ هزارو ۵۰۰ چشمه و ۱۱ رودخانه دائمی است، اکنون شاهد کاهش ۴۰ درصدی منابع آبی خود در یک دهه اخیر بوده است که عوامل مختلفی از جمله تغییرات اقلیمی، برداشتهای غیراصولی و مدیریت ناکارآمد منابع آب، این گنجینه آبی جنوب کشور را در معرض تهدید جدی قرار داده است.
بررسیهای کارشناسی نشان میدهد کاهش ۴۵ درصدی بارشها در پنج سال اخیر، سهم ۶۰ درصدی در ایجاد بحران آب کهگیلویه و بویراحمد داشته است این در حالی است که این استان تا یک دهه پیش به عنوان دومین استان پرآب جنوب کشور شناخته میشد.
تأثیرات مستقیم کمبارشی علاوه بر کاهش منابع سطحی و تاثیر منی بر منابع آب زیرزمینی پیامدهای اقتصادی و اجتماعی زیادی نیز در پی دارد
جایگاه آبی کهگیلویه و بویراحمد
کهگیلویه وبوراحمد دومین استان پرآب جنوب کشور پس از خوزستان با ۱۱ رودخانه دائمی از جمله بشار، مارون و زهره و وجود بیش از ۲ هزارو ۵۰۰ چشمه طبیعی با میانگین بارندگی سالانه ۶۵۰ میلیمتر (بیش از دو برابر میانگین کشوری) ظرفیت های خوبی در حوزه منابع آبی در سطح کشور دارد که مدیریت منابع ابی می تواند بسیاری از چالش های تنش آبی در این استان را برطرف کند.
طرح جامع کاهش تنش آبی در کهگیلویه و بویراحمد تدوین میشود
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد در این زمینه گفت: طرحی جامع و کاربردی با هدف مدیریت و کاهش تنش آبی در مناطق بحرانی این استان تدوین و ارائه خواهد شد.
عیسی شهامت اظهار داشت: به دلیل کاهش محسوس بارندگی در سال زراعی جاری، برخی مناطق این شهرستان با تنش شدید آبی مواجه شدهاند.
وی افزود: هماکنون ۱۳۷ روستا در استان با مشکل کمآبی و تنش آبی دستوپنجه نرم میکنند و براساس برآوردها، برای مدیریت این بحران به بیش از ۳۷۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
شهامت با اشاره به اهمیت اجرای برنامهای جامع در این زمینه، تصریح کرد: در طرح پیشرو، تمامی نقاط بحرانی استان شناسایی و برای آنها راهکارهای مشخصی تعریف شده است. در این چارچوب، شرکتهای آب منطقهای و آب و فاضلاب استان مکلف شدهاند تا با اولویتدهی به مناطق پرتنش، کشاورزان بهویژه باغداران را به استفاده از روشهای نوین آبیاری از جمله آبیاری قطرهای سوق دهند.
وی همچنین بر لزوم جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز آب تأکید کرد و گفت: کنترل منابع موجود و جلوگیری از بهرهبرداریهای بیرویه، یکی از محورهای اصلی این طرح است.
معاون عمرانی استاندار با بیان اینکه رفع تنش آبی از اولویتهای اصلی دولت به شمار میرود، افزود: عبور از این بحران نیازمند همکاری و همافزایی تمامی دستگاهها و مشارکت مردمی است.
انشعابات غیرمجاز؛ چالش اصلی نظام آبرسانی کهگیلویه و بویراحمد
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد با هشدار درباره تأثیر مخرب انشعابات غیرمجاز بر بحران آب استان تأکید کرد: این معضل باعث کاهش ۳۰ درصدی فشار آب در شبکه، افزایش ۲۵ درصدی هدررفت منابع و اختلال در سامانه توزیع عادلانه آب شده است.
رضایی با اشاره به شناسایی سه هزار انشعاب غیرمجاز در سطح استان – گفت: با بررسی کارشناسان انشعاب غیر مجاز آب علاوه بر کاهش ۴۰ درصدی فشار آب در مناطق دارای انشعابات غیرمجاز و افزایش ۳۵ درصدی شکستگی لولهها در این مناطق باعث افزایش خسارت سالانه به شبکه آبرسانی استان نیز شده است.
وی ادامه داد که انشعاب غیر مجاز آب در استان علاوه بر این مشکلات می تواند در افزایش خطر آلودگی آب در شبکه و محرومیت مشترکان قانونی از توزیع عادلانه آب با تخریب شبکه باعث تحمیل بار مالی به شرکت نیز شود.
کهگیلویه و بویراحمد با توپوگرافی خاص و کوهستانی بودن ۸۵ درصد مساحت استان و پراکندگی روستاها در سطوح با مشکلات زیادی در زمینه آب رسانی نیز مواجه است.
برچسب ها :تنش آبی کهگیلویه و بویراحمد ، خشکسالی ، قطعی آب در کهگیلویه و بویراحمد ، کهگیلویه و بویراحمد
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0